Over ESNS

Eurosonic Noorderslag (ESNS) is het belangrijkste platform voor Europese muziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest in hun internationale doorbraak. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals. ’s Avonds krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan muziekliefhebbers en professionals. 

Eurosonic is springplank voor de meest actuele en veelbelovende Europese (en Nederlandse) acts, die in ruim dertig zalen in de Groningse binnenstad optreden. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag in De Oosterpoort in Groningen.

ESNS is verantwoordelijk voor het kickstarten van de carrières van artiesten zoals Ásgeir, Aurora, Bastille, Dotan, Ibeyi, James Blake, Jett Rebel, Hozier, Milky Chance, Royal Blood, Seinabo Sey and Vök.

Bekijk hier het ESNS line up archief.

Awards

Traditiegetrouw worden tijdens ESNS verschillende nationale en internationale awards uitgereikt. Doel is de bestempeling van succes binnen de muziekindustrie.

 *   EBBA: European Border Breakers Awards; prijzen van de Europese Commissie en de European Broadcasting Union (EBU) voor tien debuterende Europese artiesten, die succesvol zijn buiten de eigen landsgrenzen. De uitreiking van de EBBA vindt plaats in De Stadsschouwburg. 

*   De Popprijs: een prijs voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De Popprijs is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur. 

*   European Festival Awards, presented by Yourope and Virtual Festivals Europe: een prijzenreeks voor de beste Europese festivals met als doel het stimuleren van de grote diversiteit van de Europese festival. 

 *   Buma Music Meets Tech Awards: De Buma Music Meets Tech Award werkt als een kickstarter voor startende en vernieuwende muziek gerelateerde initiatieven. Met het toekennen van deze Award wil Buma innovatie ondersteunen en de verdere ontwikkeling van nieuwe muziek gerelateerde concepten mogelijk maken.

*   Ijzeren Podiumdieren: Sinds 1997 reikt De VNPF jaarlijks de IJzeren Podiumdieren uit in de categorieën beste directeur, beste programmeur, beste podium en beste festival. In 2012 werd deze prijs voor het eerst tijdens Eurosonic Noorderslag uitgereikt.

 *   Pop Media Prijs: een initiatief ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een popjournalist, waarbij vooral wordt gekeken naar de bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. De Pop Media Prijs wordt aangeboden door Hogeschool InHolland.

*   De Veer: een prijs voor een persoon binnen de Nederlandse muziekindustrie die een bijzondere prestatie heeft geleverd ten behoeve van het nationaal muziekproduct.

Cijfers (2017)

Totaal aantal bezoekers: 40.300 (uitverkocht)
Conferentiebezoekers: 4.200 (uitverkocht)
Nationaliteiten: 42
Acts: 382
Aantal podia Eurosonic: 48
Aantal podia Noorderslag: 10
Media & journalisten: 465
EBU radiostations: 37
Internationale festivals: 424
ETEP festivals: 104

Toekomstige data

Eurosonic Noorderslag 2018: 17 t/m 20 januari

Eurosonic Noorderslag 2019: 16 t/m 19 januari

Eurosonic Noorderslag 2020: 15 t/m 18 januari

Total number of visitors: 42,100 (sold out)
Conference visitors: 4,124 (sold out)
Nationalities: 40
Acts: 345
Number of venues Eurosonic: 42
Number of venues Noorderslag: 11
Media & journalists: 425
EBU radio stations: 37
International festivals: 424
ETEP festivals: 95